Вітамін С
Вітамін С купити у Львові та Україні
Вітамін С - це першочерговий водорозчинний антиоксидант, і в організмі людини виконує численні функції. Вітамін абсорбується активною транспортною системою, що знаходиться в кишківнику, та виводиться нирками. Організм людини неспроможний сам виробляти вітамін С.
Аскорбінова кислота є вітаміном С.
Для чого потрібен вітамін С?
Вітамін С є важливим помічником для кращого засвоєння заліза, для усіх категорій споживачів, і особливо для людей, які виключили зі свого раціону м'ясо, яке є джерелом заліза.
Цей антиоксидант бере участь у процесах метаболізму, захищає молекули (білки, ліпіди, вуглеводи та ін.) від пошкодження активного кисню. Також він потрібен для синтезу гормонів, що відіграють важливу роль у серцево-судинній системі, реакції серця на тяжку інфекцію.
Вітамін С активний у створенні білка та колагену, важливого для тонусу та пружності шкіри, та її здорового вигляду.
Аскорбінова кислота, будучи потужним антиоксидантом, активізує мислення та пам'ять під час старіння, їх захист.
Навіщо необхідно приймати вітамін С?
Оскільки організм людини не здатний сам виробляти вітамін С, його запаси в організмі треба поповнювати для зміцнення імунного захисту всього організму і для боротьби з різними вірусами.
Аскорбінова кислота бере участь у синтезі природного колагену, тобто відповідає за еластичність кожного покриття шкіри. Це молодість та пружність шкіри, і підтримання нашої краси.
В організмі, при недостатньому та низькому рівні цього вітаміну, порушується процес мислення та запам'ятовування. Використання вітаміну С у вигляді добавок та в продуктах харчування дає гарний результат для процесу мислення та пам'яті у будь-якому віці й особливо у період старіння.
На ринку існує достатня кількість пропозицій, щоб купити вітамін С. Цей вітамін у продуктах та добавках має властивості зміцнювати кровоносні судини, а також розслабляти серцеві кровоносні судини. Тому споживання добавок вітаміну С дорослими з дещо підвищеним кров'яним тиском сприяє зниженню кров'яного тиску (систолічний АТ на 4,9 мм рт. ст., а діастолічний АТ– на 1,7 мм рт. ст.)
Скільки потрібно людині на день вітаміну С?
Добове споживання аскорбінової кислоти становить: для чоловіків – не менше 100 мг, а для жінок – 80 мг. У період вагітності та годування груддю ця доза рекомендовано збільшується, але при цьому бажано проконсультуватися та порадитися з лікарем. Для людей, які постійно займаються фізичною працею чи спортом, ця доза дещо збільшується.
На день організму потрібно приблизно 90 міліграмів аскорбінки.
За даними Національної медичної академії США, рекомендована денна норма споживання вітаміну С:
- Дітям (1-3 роки) – 15 мг;
- Дітям (4-8 років) – 25 мг;
- Підліткам (9-13 років) – 45 мг;
- Підліткам (14–18 років) – в межах 65–75 мг;
- Для дорослих жінок (віком від 19 років) – 75 мг;
- Для дорослих чоловіків (віком від 19 років) – 90 мг;
- Вагітним жінкам (віком від 19 років) – 85 мг;
- Жінкам, які годують грудьми (віком від 19 років) – в межах від 120 м до 1000 мг.
Як приймати вітамін С?
Два або більше грами аскорбінки на день можуть спричинити подразнення шлунково-кишкового тракту, спровокувати діарею.
Здоровій людині не рекомендують перевищувати дозу в один грам на добу. Засвоюваність вітаміну різко падає, якщо приймати його більше.
Щоб отримувати достатню кількість вітаміну С з харчової добавки, потрібно вітамін С купити у відповідних в них кількостях вмісту аскорбінової кислоти.
Перед тим як купити вітамін С, знайдіть добавку, що містить від 45-120 мг цього вітаміну в залежності від вашого віку та статі.
Продукти, що містять вітамін С
Вітамін С у досить значних кількостях знаходиться лише у фруктах та овочах. Однак у процесі приготування їжі при термічній обробці значний відсоток вітаміну С руйнується та губиться. Також не слід довго зберігати продукти, що містять вітамін С, та замочувати їх надовго. Для максимального споживання вітаміну С рекомендується вживати фрукти та деякі овочі у сирому вигляді.
Поза сумнівом, що найкращим джерело вітаміну С є продукти рослинного походження.
Ось деякі джерела аскорбінової кислоти: шипшина, червоний та жовтий солодкий перець, чилі, чорна смородина, капуста, у тому числі брокколі та брюссельська капуста, зелений горошок, зелена цибуля та картопля, вишня та черешня, ківі, полуниця, петрушка, чебрець, хурма, обліпиха, цитрусові.
Вітамін С можна отримувати не тільки з овочів та фруктів, але також із харчових добавок та полівітамінів. Ви можете купити вітамін С у вигляді аскорбінової кислоти, дотримуючись вибору кількості вмісту цього вітаміну в запропонованому продукті.
Дефіцит вітаміну С
- Як виявляється відчутна нестача вітаміну С?
При нульовому отриманні організмом вітаміну С розвивається цинга, руйнуються ясна, випадають зуби, шкіра стає в'ялою та сухою, виникає проблема з судинами, які стають ламкими й лопаються.
Але оскільки в багатьох овочах та фруктах знаходиться аскорбінова кислота, як форма вітаміну C, то така проблема як цинга, не становить небезпеки для людини. І все ж таки недостача цього вітаміну досить відчутно позначається на організмі.
- Як зрозуміти, що бракує вітаміну C?
Дефіцит вітаміну С (аскорбінова кислота) проявляється загальною слабкістю та швидкою стомлюваністю, людина піддається більш частим застудам, відбувається кровоточивість ясен, загоєння ран та порізів відбувається більш тривалий час.