Каші
Купити каші у Львові та Україні
Важливу роль у формуванні здорової, сильної людини, відіграє спорт. Адже спортивні навантаження ставлять перед спортсменом перешкоди, які він успішно долає. Внаслідок цього активізуються метаболічні процеси у м’язовій, серцево-судинній системах організму. З кожним тренуванням відкриваються нові фізичні можливості. Проте необхідно давати організму час на відновлення, оскільки може виникнути синдром перетренованості. Його можна попередити завдяки збалансованому харчуванню, достатній кількості сну та відпочинку.
Каші в спорті відіграють важливу роль за рахунок збалансованості за складом. Каші для спортивного харчування багаті на каші для набору маси, каші швидкого приготування, каші для схуднення. Каші в бодібілдінгу мають сприятливий вплив на організм, оскільки відшкодовуються витрати енергії, збільшується сила та витривалість. Каші спортивні багаті на вміст мікро- та макроелементів, потреба в яких зростає під час активних фізичних навантажень.
Особливості приготування каш
У кашах швидкого приготування складні вуглеводи перетворюються у прості.
Каші не варто поєднувати з цукром. Краще замінити на мед.
Під час приготування багато злаків змінюють свій глікемічний індекс на більш високий.
Рекомендують вживати кашу вранці та в обід. Це дозволить збалансувати рівень цукру в крові.
Каші для спортсменів представлені широким різноманіттям:
Найпопулярнішою та найкориснішою є всім відома гречана крупа. Даної каші користь підтверджується наявністю у складі фосфору, заліза та амінокислот. Проділ з гречки більш поживний, оскільки містить більше вуглеводів та калорій. Ядра гречані мають збалансований вміст харчових волокон та калорій. Всі харчові речовини з гречки засвоюються організмом.
Рисова каша володіє захисною дією на слизову оболонку шлунку. Рисові каші спортсменам рекомендують вживати під час дієтичного харчування. Рисова каша є корисною тоді, коли рис є неочищеним, бурого кольору. Під час приготування білого рису більшість корисних властивостей втрачається. Після вживання такого рису підвищується рівень цукру, відчуття насичення триває недовго. Бурий рис багатий на клітковину та вітаміни групи B. Володіє позитивним впливом на травну та нервову системи людини.
Пшоняна каша володіє хорошим впливом на шкіру, волосся, нігті та зуби, оскільки до її складу входить мідь та фтор. Також пшоно багате на вміст марганцю, нікелю та цинку. Завдяки вмісту такої кількості елементів, пшоняну кашу використовують для підняття рівня гемоглобіну в крові. Наділена здатністю очищати судини та внормовувати кров’яний тиск.
Ячмінь не є вибагливим до температурних показників, тому може вирощуватись і при низьких. З ячменю виробляють популярну перлову кашу, яка містить калій, фосфор, кальцій, залізо, мідь, хром. йод.
Одне з перших місць по поживності та користі посідає вівсяна каша. Відмічають високий рівень біологічної цінності вівса, за рахунок наявності у його складі лізину - незамінної амінокислоти. З вівса роблять вівсяні пластівці різної якості. Від цілої вівсяної крупи до вівсянки швидкого приготування. Вівсяні пластівці багаті на вміст заліза та білка. Є надзвичайно корисною для вживання під час захворювань печінки, кишківника та нирок. У великій кількості вівсянка міститься в улюблених мюслях.
Всім відому з дитинства манну кашу виготовляють з різних сортів пшениці: м’якої та твердої. Манна каша це джерело найбільшої кількості вуглеводів. Вона легко перетравлюється та швидко засвоюється людським організмом. До її складу входять вітаміни групи B, PP, білки, клітковина та мінеральні речовини: кальцій, фосфор, магній, залізо.
Кукурудзяну крупу виготовляють з ядра кукурудзи. Наявна у її складі глутаміномінова кислота допомагає у роботі мозку, нервових клітин, проте через свою калорійність її не рекомендують людям, які бажають схуднути. Але для спортсменів це знахідка.