Протеїни
Купити протеїн для набору ваги у Львові та Україні
Протеїн (білок) - це один з трьох життєво важливих поживних речовин, який надходить в організм з їжею. Білки включають у себе ряд сполук, які називаються амінокислотами. У природі нараховуються сотні амінокислот, але людина використовує 22 види.
Людський організм виробляє більшість амінокислот самостійно, окрім 9, які є незамінними і надходять ззовні, з продуктами харчування.
Білок міститься в продуктах тваринного походження, молоці, цільнозернових, бобових, горіхах. Додатковим джерело амінокислот є протеїн, який застосовується спортсменами під час тренувань. Купити протеїн можна на сайті Nutrix.
Роль білку в організмі
Білок - сполука органічного походження, яка складається з амінокислот, пов'язаних пептидним зв'язком в ланцюг. Білок - основа внутрішніх органів, кісток, м'язів, нігтів, шкіри, волосся, сухожиль.
Функції протеїну – генерувати будівельний матеріал для зростання та відновлення м’язів після тренінгу, протистояти руйнуванню клітин, збільшувати витривалість та пришвидшувати обмін речовин,.
Протеїн вживають, як основний компонент для нарощування м'язової маси, при напрацюваннях над рельєфністю тіла або під час схуднення (придушує відчуття голоду і зберігає м’язи). Протеїн купити можна за попередньою консультацією в аптеці Нутрікс.
Продукти харчування і білок
Природні протеїни людина отримує з їжі. Вони бувають рослинного та тваринного походження:
Кіноа (протеїн – 16 г на 100 г)Нут (19 г протеїну на 100 г)
Арахісова паста (білка 25 г на 100 г)
Сочевиця, квасоля (17-23 г білка на 100 г)
Арахіс (20 г білка на 100 г)
Курка (20 г на 100 г)
Червона риба (22 г на 100 г)
Домашній сир (17 г на 100 г)
Сир (25 г на 100 г)
Молоко та кефір (3 г на 100 г)
Чіа (к-сть білка 20 г на 100 г)
Види протеїну
Протеїн — це харчова порошкоподібна добавка, яку змішують з рідиною (вода, молоко, сік) з метою отримати протеїновий коктейль. Під час тренувань використовується як додатковий білок для нормального функціонування організму.
Білок для протеїну отримують з таких джерел:
- Казеїн (повільний) – отримується з молока. Має високий рівень глютаміну – амінокислоти, що зміцнює імунітет та зупиняє руйнування м’язів. Казеїн засвоюється 2-5 годин опісля прийому. Вживається у другій половині дня, перед сном.
- Швидкий (сироватковий) – продукується з молочної сироватки. Склад амінокислот найбільш наближений до білків у м'язах. Засвоюється за 30 хвилин. Ранок - найкращий час прийому, ще приймають до і після тренування. Цей вид протеїну буває 3 видів:
- Ізолят (WPI) – це протеїн у своєму чистому виді(90%), засвоюється швидко. Підходить спортсменам, і тим, хто не вживає лактозу. Застосовується в період «сушіння».
- Концентрат (WPC) – має менший ступінь очищення (40-90%), він дешевший, але й швидко засвоюється. Людям з лактозною нестерпністю не підходить.
- Гідролізат (WPH) – речовина, яка видобута в процесі гідролітичного розслоєння ізоляту. Чистий білок (85-95%), який добре засвоюється, та забезпечує повне відновлення м’язів після тренування.
- Комплексний – в склад входять декількох різних протеїнів, наприклад, казеїн та сироватковий білок, або яєчний. Приймати їх можна будь-коли.
За часом засвоєння виділяють певні види комплексних білків – яєчний, соєвий, молочний.
- Яєчний – має високий показник білкового складу. Використовується під час схуднення та при наміренній втраті вазі. Приймають після тренування.
- Соєвий – підходить жінкам, знижує холестерин. Повільний у засвоєнні та має частковий склад амінокислот.
- Молочний – містить елемент - лактат, що не завжди може засвоїтися у людському тілі.
Для чого потрібен протеїн
- дозволяє побудувати м‘язову масу
- знижує апетит шляхом зменшення рівня цукру
- легко засвоюється
- незамінний для вегетаріанців, оскільки постачає добову норму білка
- у складі багато амінокислот
- зручний у застосуванні (порошок особливо комфортний у вжитку тим, кому важко ковтати капсули) та має тривалий термін зберіганні
- продукт однорідний, у складі практично немає жирів та вуглеводів
- можна вживати разом із водою, молоком і соком
Із недоліків простежується розлади травлення у людей, які не сприймають лактозу та наявність замінників цукру, які покращують смак.
Як вибрати протеїн
До вибору протеїнів слід підійти відповідально. Першим ділом слід звернути увагу на розмір дози та склад порції, кількість білка в 1 порції (для кожного спортсмена визначається індивідуально).
Існують протеїни 50%, 60%, 70%, 80%, 90%. Тобто 100 г речовини містить 50, 60, 70, 80, 90 г білка. У ізоляті 90-відсотковому на 30 г припадає білку 25.5 г. Більше білку, краще для організму.
Наприклад, для спортсмена, який важить 70 кг хороший показник це 80г 90% і 135 г 50% протеїну.
Протеїн випускається в таблетках, порошках, капсулах, батончиках, рідинах.
Таблетки – зручні у транспортуванні та використанні.
Порошок – гнучкий в дозуваннях. Перед прийомом його слід перемішати з рідиною. Зберігається до 4 годин.
Рідина незручна під час транспортування. Краще засвоюється.
Капсули, подібні до таблеток, а ще їх значно простіше вживати, легко ковтаються.
Батончик - зручний у перенесенні, компактний, з тривалим терміном придатності.
Як приймати протеїн
Сироватковий протеїн є швидкозасвоюваним, тому його вживають вранці до сніданку або ж після тренування.
Казеїн п’ють на ніч.
Гідролізат (ізолят) збовтують з водою, швидко засвоюється організмом.
Комплексні протеїни можуть замінити перекус між прийомами їжі.
Разова порція - це 30-35 г продукту (22-28 г чистого білка).
2-3 порції протеїну в день буде достатньо для розвитку мускулатури.
Набір м'язів, 210-310 г білка для чоловіків, жінкам – 140-210 г на добу.
Під час схуднення, на добу для чоловіків 140-170 г , 110-150 г (жінкам).
Пропрацювання рельєфу: 180-250 г.
Запрошуємо у наш онлайн магазин Nutrix, де протеїн купити можна в асортименті, близько 50 видів від виробників з Англії, Бельгії, Німеччини, Угорщини та США, усі позиції сертифіковано за міжнародними стандартами. Протеїн ціна залежить від виду та об’єму упаковки.